De man en zijn kat

Toen staatssecretaris Aad Kosto de ochtend van 21 november 1991 thuis kwam zag hij zijn volledig verwoeste huis, maar tussen het stof en de brokstukken vond hij ook zijn kat, die hij na de melding van de aanstaande aanslag heeft moeten achterlaten.

Dit intieme moment van de toenmalige staatssecretaris voor asielzaken met zijn kat in zijn armen leverde het iconische beeld van deze bomaanslag in ons collectieve herinnering.

RaRa

De aanslag werd opgeëiste door leden van RaRa, de De Revolutionaire Anti-Racistische Actie, volgens sommigen de Nederlandse actiegroep, voor anderen een terreurgroep. Ook deze aanslag was gericht op materiële schade. Men werd op tijd gewaarschuwd, het huis was volledig verwoest, maar er waren geen slachtoffers.

Nog steeds is niet bekend wie de betrokkenen zijn geweest. Ook is niet duidelijk waarom het privé domein van een politicus werd uitgekozen, ondanks het komunikee dat werd gepubliceerd met de motieven voor deze actie.

30 jaar

November 2021 zal het 30 jaar geleden zijn dat deze aanslag plaats vond en dat de termijn voor vervolging zal aflopen.

De crowdfunding actie voor en de productie van de film ‘Podcast bij Moord’ zal een dynamiek teweegbrengen die inzichten geven in de gebeurtenissen van 1991.

Idealiter vindt de première van ‘Podcast bij Moord’ plaats in de kerstperiode 2021, zodat de juridische consequenties voor betrokkenen minimaal zullen zijn.